CARDIOLOGIE

DR.VIJIAC AURA -SPITALUL FLOREASCA BUCURESTI

CONSULTATII DE SPECIALITATE

ECOGRAFIE CORD

Dr. Grigore Corina
Sef de Lucrari la UMF „Carol Davila” Bucuresti
doctor in stiinte medicale
medic specialist cardiologie
competenta ecografie cardiaca
competenta ecografie vasculara
– consultatii cardiologie
– ecografie cardiaca (mod M, 2D, Doppler color, PW, CW)
– ecografie vasculara periferica: artere carotide, artere vertebrale, vene jugulare si subclavii, artere si vene membre superioare, artere si vene membre inferioare (mod 2D, Doppler color si PW)
– test de efort EKG
– monitorizare continua pe 24 ore, Holter EKG si TA

HOLTER EKG

Un monitor Holter EKG este un dispozitiv care inregistreaza in mod continuu activitatea electrica a inimii in timpul activitatilor de zi cu zi, de obicei pe o perioada de 24 ore si o reda sub forma unui traseu electrocardiografic. Monitorizarea Holter ECG va ajuta sa aflati cum raspunde inima dumneavoastra la activitatea normala sau la folosirea anumitor medicamente. Avantajul purtarii Holterului EKG in ambulator consta in faptul ca starea pacientului poate fi evaluata in conditiile din viata reala.

Pentru ce e utila monitorizarea Holter ECG ?

 • pentru a ajuta la detectarea batailor neregulate ale inimii (aritmii cardiace)

 • pentru a ajuta la evaluarea durerii toracice

 • pentru a ajuta la verificarea activitatii inimii dupa ce a fost introdus un stimulator cardiac

 • pentru a ajuta la verificarea efectului anumitor medicamente

 • pentru a ajuta la descoperirea cauzelor anumitor simptome, cum ar fi palpitatii, ameteli, stare de confuzie sau lesin

In ce consta monitorizarea Holter ECG ?

Ritmul inimii este inregistrat prin intermediul unor electrozi plasati pe piept, conectati prin fire de un aparat care inregistreaza electrocardiograma. Acesta are dimensiuni de~ 10 cm si se poarta atarnat de gatul pacientului sau prins in talie.

Procesul este unul nedureros. Pacientul trebuie sa se prezinte pentru montarea Holterului si sa revina a doua zi pentru demontarea acestuia; ulterior, informatiile vor fi interpretate de catre medicul cardiolog si rezultatul va fi inmanat pacientului.

Cum ar trebui sa va pregatiti pentru monitorizarea Holter ECG ?

Monitorizarea se poate efectua in orice moment al zilei, nefiind necesara intreruperea medicatiei inainte de investigatie. Este necesara eliminarea pilozitatii toracice excesive in vederea explorarii. Acest lucru va ajuta la mentinerea electrozilor lipiti de piele. De asemenea, este important sa pastrati monitorul uscat; nu faceti dus sau baie pe parcursul monitorizarii Holter. Nu deconectati firele sau electrozii; acest lucru va intrerupe inregistrarea.

In timp ce purtati monitorul Holter, continuati sa desfasurati activitatile obisnuite. Notati orice fel de simptome aveti si momentul in care le aveti. Urmatoarele simptomele sunt in mod particular importante:

 • durere in piept sau disconfort

 • dificultati de respiratie

 • ameteli sau stare de confuzie

 • stare de lesin sau pierderea completa a cunostintei

 • palpitatii ale inimii (accelerare sau discontinuitati ale batailor de inima)

Anumite lucruri pot interfera cu inregistrarea monitorului Holter ducand la alterarea rezultatului final. In timp ce purtati monitorul Holter, evitati urmatoarele :

 • apropierea de magneti

 • detectoare de metal

 • zone de inalta tensiune

HOLTER TA

Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale cu ajutorul Holterului TA permite masurarea tensiunii arteriale timp de 24 de ore, pe timp de zi si de noapte, la intervale regulate de timp. De asemenea, cu ajutorul monitorizarii Holter TA, poate fi cunoscut procentul de timp in care valorile tensiunii arteriale sistolice si diastolice sunt peste limita.

Pentru ce e utila monitorizarea Holter TA?

 • pentru diagnosticarea si evaluarea severitatii hipertensiunii arteriale
 • pentru a evalua daca exista o diferenta mare TA masurata la domiciliu si cea masurata la cabinet
 • pentru a evalua eficacitatea tratamentului antihipertensiv
 • daca in timpul tratamentului antihipertensiv au existat ameteli sau stari de lesin
 • pentru a diagnostica hipotensiunea ortostatică (valori tensionale reduse la ridicarea in picioare sau la schimbarea pozitiei corpului) 


In ce consta monitorizarea Holter TA?

Masurarea TA se face printr-un mic dispozitiv conectat la o manseta, care este atasata de bratul pacientului. Manseta se va umfla si se va desumfla la intervale regulate de timp, prestabilite, masurand astfel valorile tensiunii arteriale.

Pacientul trebuie sa se prezinte pentru montarea Holterului si sa revina a doua zi pentru demontarea acestuia Ulterior dispozitivul va fi descarcat in calculator, iar medical cardiolog va analiza informatiile si va genera un raport al valorilor sistolice si diastolice ale tensiunii arteriale pe parcursul a 24 de ore.

 

Cum ar trebui sa va pregatiti pentru monitorizarea Holter TA?

Monitorizarea tensiunii arteriale prin Holterul TA nu necesita o pregatire deosebita. Investigatia se poate efectua in orice moment al zilei, nefiind necesara intreruperea tratamentului antihipertensiv, daca se urmeaza un astfel de tratament. E important ca dupa montarea aparatului, in momentul in care manseta se umfla, sa tineti bratul intins pentru ca rezultatele inregistrate sa fie corecte.