ECOGRAFII

Ecografia este metoda prin care se pot vizualiza diferite structuri anatomice cu ajutorul ultra ultrasunetelor.Principiul ecografiei este asemanator celui sonar si consta in emiterea de ultrasunete de catre o sonda speciala.Aceste ultrasunete sunt reflectate de structurile anatomice intalnite si apoi receptionate si transformate intr-o scara de tonuri alb-negru pe monitor.Ultrasunetele sunt vibratii mecanice cu frecventa de peste 2000 Hz, imperceptibile auzului uman,care sunt inofensive pentru structurile anatomice pe care le intalnesc,

Fiind o metoda in care nu exista efecte adverse,nu foloseste radiatii,nu este invaziva si care in majoritatea cazurilor nu necesita o pregatire speciala,cum ar fii sedarea,ecografia poate fi repetata de cate ori este nevoie si la orice pacient.

La ora actuala ecografia este principala metoda de screening in medicina datorita avantajelor pe care le confera:rapiditatea obtinerii unui diagnostic pozitiv sau de excludere,lipsa de nocivitate,posibilitatea de repetare,practic nelimitata ca numar de examinari si timp,obtinerea de planuri multiple si diferite de examinare ale aceluiasi organ,pret de cost si intretinerea reduse.

In afara vizualizarii structurilor anatomice si a functionalitatii acestora,au aparut si o serie de aplicatii care permit depistarea fluxurilor de sange si studierea acestora-metoda Doppler. Aceasta metoda este utila in studierea vascularizatiei organelor si a formatiunilor tumorale,precum si calitatii vaselor de sange si a afectarii acestora in cadrul unor boli sistemice,cum ar fi hipercolesterolemiile,diabetul zaharat,etc.

In afara studierii vasculariatiei prin metoda Doppler,exista si ecografia cu substanta de contrast.

O alta aplicatie a ecografiei o reprezinta elastografia,metoda prin care se poate studia densitatea unui tesut. Pentru aparatele care sunt dotate cu aceasta caracteristica,metoda poate fi folosita in orice tip de ecografie si este foarte utila pentru diferentierea formatiunilor tumorale benigne de cele maligne si in aprecierea gradului de fibroza.

In prezent in cadrul clinicii noastre se efectueaza urmatoarele tipuri de ecografii:

COMPETENTA  ECOGRAFIE GENERALA SI VASCULARA

ECOGRAFIE ABDOMINALA

ECOGRAFIE PARTI MOI

ECOGRAFIE VASCULARA-ARTERIALA

ECOGARFIE VASCULARA -VENOASA

 

DR.MIHAELA POPESCU-MEDIC PRIMAR  MEDICINA INTERNA

COMPETENTA ECOGRAFIE GENERALA

ECOGARFIE ABDOMINALA

ECOGRAFIE PARTI MOI

ECOGRAFIE MAMARA

ECOGRAFII DE CORD