REUMATOLOGIE

LOMBOSCIATICA

Lombosciatica(LS) este un sindrom caracterizat  prin dureri in regiunea lombara(sale)iradiate pe partea posterioara sau laterala a membrului inferior catre picior, corespunzator teritoriului nervului sciatic,avand drept cauza,cel mai frecvent,o afectare a discului dintre vertebre.

Afectarea discala produce cel mai frecvent iritarea sau compresiunea uneia din principalele radacini nervoase L4 sau L5.

LS este mai frecventa din decadele a 4-a si a 5-a. Cauzele pot fi multiple:alterari ale discului intervertebral(mentionate),anomalii congenitale,stenoza de canal intervertebral,artroza a articulatiilor interapofizare,fracturi vertebrale,boli inflamatorii sau infectioase ale coloanei,complicatii ale osteoporozei,tumori,etc.

Simptomatologia este caracterizata prin dureri lombare iradiate de-a lungul membrului inferior,tulburari de sensibilitate si scaderea fortei musculare.Tulburarile de sensibilitate sunt resimtite sub forma de furnicaturi sau diminuarea sensibilitatii pe o anumita zona corespunzatoare radacinii nervoase iritate.In formele mai avansate pot apare pareze sau paralizii a unor grupe musculare sau tulburari sfincteriene(de exemplu incontinenta urinara) si sexuale.

Pentru precizarea sau excluderea unor afectiuni se fac o serie de investigatii:radiografie de coloana vertebrala,rezonanta magnetica nucleara(RMN),tomografie,mielografie,etc.

Tratamentul consta in repaus,tratament medicamentos cu antiinflamatoare nesteroidiene,analgezice,corticoterapie,decontracturante musculare,sedative,etc.,fiziokinetoterapie sau tratament balnear sau interventie chirurgicala in functie de faza sau studiul discopatiei.

 

POLIMIALGIA REUMATICA

Polimialgia reumatica(pseudopoliartrita rizomelica,PMR)este un sindrom clinic caracterizat prin durere si limitarea mobilitatii in extremitatile proximale(de sus) a membrelor.PMR este in stransa relatie cu un alt sindrom arterita giganto-celulara,ele facand parte dintr-un grup mai larg de suferinte numite vasculite sistemice.

Vasculitele sunt afectiuni caracterizate prin inflamatia peretelui vascular asociata cu tulburarea circulatiei sanguine in teritoriul vasului de sange afectat.

In PMR intalnim dureri articulare si musculare in umeri si solduri bilateral,ceafa ceea ce face ca pacientul sa ridice cu greutate mainile,sa se pieptene dificil sau sa se ridice greu de pe scaun.Durerile si miscarile dificile sunt mai accentuate dimineata.In stadii mai avansate apare si o atrofie musculara(scaderea volumului muschiului).

Diagnosticul se pune pe baza simptomelor mentionate si a examenelor de laborator dar si prin excluderea altor afectiuni:alte boli inflamatorii cronice,boli neoplazice,infectioase,etc.

Tratamentul care poate dura pana la un an se face sub supraveghere medicala cu un preparat cortizonic.